2017. december 12., kedd

Én és a(z) hercegem e-book olvasóm

Már a blog megnyitása előtt megfogalmazódott bennem, hogy a könyvek mellett más, könyvekkel kapcsolatos témákról is írhatnék. Kézenfekvőnek tűnt, hogy az e-book olvasómmal kezdjem ezt a sort, mert bizony igen fontos szerepet játszott abban, hogy az olvasás mindennapos élménnyé válhasson számomra.

Szégyenszemre nem emlékszem barátságunk kezdetének pontos dátumára, de Mr. Kindle és én már legalább öt éve elválaszthatatlanok vagyunk. Hű társam ő a hosszú és kevésbé hosszú utazásokon, a borús és felhőtlen napokon, és sokszor még az utcán, séta közben sem hagy magamra.

Most nekiláthatnék érveket és ellenérveket felsorakoztatni az elektronikus könyvek kontra nyomtatott könyvek vitájának részeként, de semmi ilyesmire nem készülök. Tartom magam ahhoz, hogy a valódi könyvek pótolhatatlan eszmei értékkel bírnak, óvni kell őket, vigyázni a gerincükre (én már-már kínosan ügyelek rá, meg ne törjenek) és persze nagyon jó az illatuk. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy az e-book olvasó bizony szinte a legkisebb női kézitáskába is bepréselhető, miközben mondjuk egy Elfújta a szél csak komoly fizikai akadályok leküzdésével (hiába mondják, hogy a rejtélyes női táska mindent elnyel). Pontosan ez volt az első és legfontosabb okom rá, hogy beszerezzem ezt a hasznos kis készüléket.

Már egészen régóta az az elvem, hogy nem indulok el otthonról könyv nélkül, nem számít, hová készülök. Sosem lehet tudni, mikor adódik alkalom néhány sor elolvasására, és sokszor nemcsak az alkalom adott, de komoly létszükséggé is válhat. Én például nem igazán szeretek csak úgy, semmittevősen várni a buszra vagy álldogálni a sorban – valahogy kínosan érint, ha csak nézelődöm -, ilyenkor sokszor az olvasóm siet a segítségemre.

Na de mit is kell tudni róla?

Ez egy Amazon Kindle 4, amely nagyjából egy átlagos könyv méretével rendelkezik. A technikai részletekbe nem mennék bele, de az úgynevezett e-ink technológiának köszönhetően a kijelzője a könyvek papírlapjához hasonlít, és amellett, hogy nagyon energiatakarékos, háttérvilágítás híján a szemet sem roncsolja. Kivéve persze, ha sötétben próbáljuk meg olvasni. J

Sokszor kérdezik tőlem a környezetemben élők, hogy nem zavaró-e, hogy csak villanyfénynél tudom használni, hiszen mennyivel célszerűbb lenne egy világító kijelző. Egyáltalán nem zavar, sőt, kevésbé fárad el a szemem, ráadásul így jó okom volt beszerezni hozzá egy hasznos kis kütyüt, egy rácsatolható lámpát (odáig vagyok az ilyen okos és trükkös dolgokért, és kapva kapok az alkalmon, hogy ilyeneket vásároljak). Ha ezek mellett még egy egyszerű micro-USB csatlakozós telefontöltő is van nálam, megállíthatatlan vagyok. A Kindle ezen verziója ugyanis egyszerűen tölthető telefontöltővel – remélem, ezt a későbbi változatokban sem módosították –, és az akkumulátor kimondottan sokáig bírja, ami nagyjából három 300 oldal körüli könyv elolvasását jelenti.

A megvásárlást követően az olvasómat regisztráltam az Amazonra, így wifi-n keresztül számos ingyenes és akciós angol nyelvű e-könyvhöz férhetek hozzá. Ezt a funkciót bevallom még nem igen használtam, de ami késik, nem múlik. Az, hogy a kütyü kapcsolatban áll az Amazonnal nekem inkább azért fontos, mert így saját Kindle címmel rendelkezik, így közvetlenül e-mailről is tudok könyvet küldeni rá ahelyett, hogy a kábelekkel bíbelődnék. Sőt, az e-mail küldéshez készítettek egy külön funkciót is: ha a tárgy mezőbe beírom a „convert” szót, pdf esetén olvashatóvá nagyítja az egyébként sokszor apró betűméretet. A boltban árulnak az Amazonhoz nem kapcsolható készülékeket, amelyekre csak USB-kábelen keresztül tölthetők könyvek, e-mail küldésével nem.

Az olvasó számos fájlformátum beolvasására alkalmas, de én leggyakrabban a pdf-et, a mobit és olykor a Word-féle docot használom. A hivatalos és egyben legálisan letöltött könyveket tökéletesen megjeleníti, de pdf esetén a tördelés néha összekuszálódik (például saját magam által készített vizsgaanyagoknál), ha az e-mail tárgyába beírjuk a konvertáláshoz szükséges kulcsszót. Ez eleinte zavaró, de idővel megszokja az ember szeme.

Az már csak hab a tortán, hogy a készülék lehetővé teszi a könyvek mappák szerint történő elrendezését, így aztán a rendszerezést igazán szerető molyok – mint amilyen én nem vagyok –, kedvükre pakolgathatják az olvasmányokat témák, nyelv vagy bármi más alapján. Az olvasó emellett azt is megjegyzi, az adott könyvben épp hol tartunk, tehát nem kell aggódnunk, hogy a könyvjelző elvesztése esetén elveszítjük az olvasás fonalát.


A fent felsoroltak alapján csak ajánlani tudom ezt a kis szerkezetet, és bár számos más, talán olcsóbb márka létezik a piacon, én ragaszkodni fogok a Kindle-höz a jövőben is, mert az együtt töltött időnk során még sosem hagyott cserben, hihetetlen sokáig bírja töltés nélkül és nagyon praktikus kis jószág. Sosem fogja pótolni ugyan a nyomtatott könyvek nyújtotta élményt, ez biztos, de mindenképp megvannak a maga előnyei, ami miatt érdemes esélyt adni neki.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése